Περί λυπης


Υπάρχει σ’ αυτόν τον κόσμο μια λύπη τόσο μεγάλη που κανείς μπορεί να τη δει να κρέμεται από τις σκεπές των σπιτιών και να στάζει το μη θανατηφόρο κατά τα άλλα δηλητήριο της για να μαζευτούν τριγύρω τα γόνατα μας πάραυτα. Μπορεί κανείς να γίνει μάρτυρας της στα άδεια πρόσωπα των ανθρώπων μέσα στα βαγόνια του μετρό, στις νοσταλγικές σκέψεις των ηλικιωμένων όταν κοιτούν παιδιά να παίζουν, στις τρομαγμένες αλήθειες των παιδιών όταν κοιτάζουν πίσω.

Υπάρχει πάντοτε ένα τέλος σ’ αυτόν τον κόσμο, τέλος στα πάντα. Αυτός είναι και ο πρώτος πυλώνας της λύπης, το να τελειώνει κάτι χωρίς μια κάποια συνείδηση της πραγματικής του αρχής.

Υπάρχει σ’ αυτόν τον κόσμο μια λύπη τόσο μεγάλη που κανείς μπορεί να τη διακρίνει σε κάθε φωτογραφία γενεθλίων, μια σκιά μεταξύ της ανάσας και των κεριών που απλώνεται εξίσου στην ευχή και σ’ εκείνον που την ονειρεύεται. Καθρεφτίζεται στα ομιχλώδη μάτια ενός νεογέννητου και στα θολά μάτια των μοναχικών ηλικιωμένων, ηχεί στα βάσανα των μαινόμενων γυναικών αλλά έλκει τη δύναμή της από την άδικη σιωπή των ανθρώπων.

Υπάρχει πάντοτε ένα τέλος σ’ αυτόν τον κόσμο, τέλος στα πάντα. Αυτός είναι ο δεύτερος πυλώνας της λύπης, το γεγονός οτι λόγω μιας εγγενούς αδυναμίας του κοσμικού σχεδίου, ποτέ δεν μπορούμε να προβλέψουμε το τέλος έγκαιρα.

Υπάρχει σ’ αυτόν τον κόσμο μια λύπη τόσο μεγάλη που κανείς μπορεί να αισθανθεί την παρουσία της σχεδόν καθολικά με κάθε πρώτη ακτίδα φωτός της αυγής ακόμα και όταν δεν είναι μόνος του κάτω από τα σκεπάσματα. Η θνησιμαία νύχτα χτυπάει βαθιά, εκεί που υπάρχεις μόνο εσύ και κανείς άλλος και αφήνει μια πληγή τόσο κρυφή όσο και η ανάμνηση της, μικρή υπενθύμιση του οτι στο τέλος όλοι είμαστε μόνοι.

Γιατί υπάρχει πάντοτε ένα τέλος σ’ αυτόν τον κόσμο, τέλος στα πάντα. Αυτός είναι και ο τρίτος πυλώνας της λύπης. Γιατί τέλος σημαίνει να εγκαταλείπεις αλλά και να σε εγκαταλείπουν εξίσου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s