Ανατροπές


“Η Στέλλα ήταν σαράντα ετών και έμοιαζε ακριβώς σαράντα. Η Στέλλα με τον Μιχάλη ήταν μαζί από δεκατριών ετών. Ερωτοχτυπήθηκαν με την πρώτη ματιά […] Η μικρή τους η Δάφνη γεννήθηκε το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα που οι καμπάνες ηχούσαν την Ανάσταση. Η ζωή τους έμοιαζε ονειρική και η αγάπη τους παντοτινή.

Την ημέρα της επετείου του γάμου τους, η Στέλλα με το στήθος φουσκωμένο από ευτυχία έγραψε στην κάρτα που προοριζόταν για τον Μιχάλη: “Αν φύγω πριν από σένα, θα γύρω την πόρτα μαλακά, δε θέλω να σε ξυπνήσω. Τα πιάτα δεν πρόλαβα να τα πλύνω, στο τραπέζι είναι το μπολ με τα κεράσια. Αν φύγω πριν από σένα, να ξέρεις, οι μυρωδιές μας κεντάνε τα σεντόνια. Αν φύγω πριν από σένα, το imagine να παίξεις στην κιθάρα σου, πάρτυ να κάνεις και στη Δάφνη μας να φορέσεις το κόκκινο φουστάνι της. Θα κλείσω πίσω μου την πόρτα μαλακά, δε θέλω να ξυπνήσεις, είμαι ευτυχισμένη, σε αγαπώ.”

Η Στέλλα πήρε μια ώρα άδεια από τη δουλειά της και με ένα μπουκέτο κατιφέδες και ένα μπουκάλι κρασί χύμα έτρεξε στο δυάρι. Στον Μιχάλη θα έκανε έκπληξη. Η έκπληξη την περίμενε! Αγκομαχητά στην κρεβατοκάμαρα και ο Μιχάλης με την κουμπάρα τους στο διπλό κρεβάτι. Την πόρτα δεν την έκλεισε μαλακά, την έκλεισε με άγριο βρόντο πίσω της.”
Σιωπηλές Ανατροπές – Ρούλα – Μίχου Κοσκινά

Οι πιο όμορφες στιγμές του διαβάσματος έρχονται μόλις πέσει το μάτι σου πάνω σε κάτι – μια σκέψη, ένα συναίσθημα, μια προοπτική πάνω στα πράγματα – που μέχρι τότε νόμιζες πως ήταν δική σου, αποκλειστική. Κι όμως, να τη μπροστά σου, γραμμένη από κάποιον άλλον, κάποιον που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ, ίσως κάποιον χρόνια νεκρό. Και είναι σαν ένα χέρι να απλώνεται και να αγκαλιάζει το δικό σου.

Υ.Γ. Όταν φύγω εγώ πάντως, θέλω να το έχω φτιάξει εγώ το soundtrack. Και σίγουρα κάπου μέσα θα παίζει και το παραπάνω, κάπου μαζί με αυτό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s