Τα Τραίνα


Υπάρχει μια σχεδόν σχοιζοφρενική τάση στη σχέση μεταξύ ανθρώπων και τρένων. Σου έχω μιλήσει πολλάκις, εν μέρει για να αιτιολογήσω και τη φήμη της γκρίνιας μου, για τις ενοχλήσεις που μου προκαλεί η απόσταση γενομένη από τρένα, αεροπλάνα και άλλα συναφή μέσα μαζικής μεταφοράς. Πρόκειται για ένα δίλημμα μεταξύ των αντιδιαμετρικά αντίθετων εννοιών της δυνατότητας και της επιλογής, της αναγκαιότητας και της ευκαιρίας. Ένα ατέρμονο ταξίδι συγχώρεσης ημών για όσα το τραίνο μας υπεξαιρεί γιατί εν τέλει θα τα φέρει πίσω ή εν πάση περιπτώσει θα πάει εμάς σε αυτά την επόμενη φορά. Αλλά και από την πλευρά των τρένων μια αέναη συγχώρεση καθώς για κάποιο λόγο θεωρούμε πως υπάρχει κάτι που πρέπει να συγχωρεθεί.

Κι όμως, θα ανακαλύψουμε πως πληρώνουμε το τίμημα μιας άδικης κατηγορίας έλλειψης και χαμού με τον πλέον απλό και αρχέγονο τρόπο, τον αγαπημένο του Μαρκησίου, αδικώντας τους ίδιους τους εαυτούς μας. Με το να μετράμε τις 2, 6, 8, 10 ώρες ταξιδίου και τις αφίξεις. Αυτές οι αφίξεις που κάποτε – πάντοτε – θα μετουσιωθούν σε αναχωρήσεις ξανά ανακαλύπτοντας πως τίποτα δεν θα σβήσει την απόσταση γιατί καμία απόσταση δε σβήνεται. Και εννοώ καμία απόσταση γιατί ο χρόνος από εμένα σε εσένα, από εσένα σε εκείνη, από εμάς στον οποιονδήποτε δεν αποτελεί αποζημιώσιμο μέγεθος όπως και τόσα άλλα που στέκουν ασηπτικά κάτω από τη φωτεινή ταμπέλα που γράφει “αυτονόητο”.

Και εκεί καταλαβαίνεις πως έπραξες ορθά γιατί είναι κοινός τόπος οτι ο Ενεστώτας κερδίζει πάντοτε έναντι όλων καθώς τα πράγματα έτσι είναι, με το Συντελεσμένο Μέλλοντα να κρυφακούει πίσω από τη χαραμάδα της πόρτας.

Δε φταίνε όμως τα τρένα, ούτε εκείνα που μας αναγκάζουν να επιβιβαστούμε σε αυτά. Φταίνε όλα εκείνα που δε θα έπρεπε να στέκουν ποτέ ανάμεσα σε δύο σταθμούς, από τσιμέντο ή από ράγες, από ανάσες ή από αρρυθμίες.

Δεν πειράζει όμως, μέχρι το επόμενο μπιγκ μπανγκ θα την παλέψουμε κι έτσι.

Advertisements

One thought on “Τα Τραίνα

  1. Αχ αυτά τα λόγια σου, χτυπούν κατευθείαν στο κόκαλο. “Όλα είναι εδώ κι όλα για πάντα. Κάθε ταξίδι είναι γυρισμός.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s