Εξομολόγηση


Η ανάγκη για εξομολόγηση είναι δυνατή. Και καταστροφική. Και κάποιες φορές εγωιστική όσο δεν πάει. Δεν φτιάχνει πάντοτε τα πράγματα, δεν είναι απελευθερωτική για όλους. Μερικές φορές είναι το πλέον εγωιστικό πράγμα που μπορείς να κάνεις στον άλλον.

Η ενοχή είναι ένας δύσκολος σταυρός να σηκώσεις. Καρφώνουμε τους εαυτούς μας σε αυτόν, τον σέρνουμε μαζί μας σαν τιμωρημένοι εραστές. Τα βράδια τον γδέρνουμε με τα νύχια μας σκαλίζοντας πάνω του σημάδια για να θυμόμαστε ή για να ξεχάσουμε. Την ημέρα τον καταριόμαστε και μόλις βρούμε την ευκαιρία να τον ξεφορτωθούμε πείθουμε τον εαυτό μας πως αυτό είναι το “σωστό”. Όταν δεν αντέχουμε άλλο βρίσκουμε τον τρόπο να γλύψουμε τις πληγές μας και να το βάλουμε στα πόδια. Για μερικούς από εμάς δε γίνεται ποτέ αρκετά αιματηρό, δε γίνεται ποτέ αρκετά ζωώδες.

Ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής είναι τραγικά περίπλοκο. Όμως αυτό το κομμάτι δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αλήθεια, είναι πολύ απλό. Το να πληγώσεις κάποιον με το να απαλλάξεις τον εαυτό σου από το φορτίο είναι ο απόλυτος κοινός παρονομαστής της ιδιοτέλειας. Όσο συναισθηματισμό και ρομάντζο κι αν του ρίξουμε. Όσο.

Η ζωή δεν είναι φτιαγμένη από σωστό και λάθος. Δεν είναι ειλικρινής ούτε ξεκάθαρη. Δεν είναι πάντα μονόδρομος. Είναι φτιαγμένη από παραμύθια κι από εμετό. Είναι αρχές και τέλη. Είναι εκτίμηση και απώλεια. Είναι το πώς αποτυγχάνεις. Το πώς χάνεις το δρόμο στην πίσω αυλή του σπιτιού σου.

Μερικές φορές δεν έχει σημασία ποιά θεωρείς πως είναι η πυξίδα της ηθικής σου. Μερικές φορές η καρδιά σου είναι τυφλή και η ματιά σου στραμμένη λάθος. Και το στομάχι σου δε θα πει ψέματα ούτε θα δικαιολογήσει. Έχεις απλώς και απόλυτα την επιλογή του να μην πληγώσεις τον άλλον.

Έχεις την επιλογή να κουβαλήσεις το δικό σου σταυρό. Έχεις την επιλογή να βγάλεις το σκασμό.

Υ.Γ. Τα λεω για να τ’ ακούσω, μη φανταστείς.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s